Shipping Magnate s Mansion är ovanligt överlevande på Oxford Street

En av de mest imponerande viktorianska erahemmen i Berkeley byggdes Boudrow House på Sea Captain Corner i 1889, då Berkeley, vars befolkning då numrerade cirka 12 000, var en favorit pensionär plats för marinrar.

Huset byggdes för Charles C. Boudrow (ca 1830 1918), en Massachusetts-född mästare som i många år var en fraktmagnet i Gå Ner I Vikt Snabbt Piller San Francisco. Den 8 juni 1918 publicerade Oakland Tribune sin nekrolog med följande lydelse:

‘Kapten Charles Boudrow dog plötsligt hemma i Berkeley i går kväll. Han passerade sin 88-årsdag för några månader sedan och var då väl och hjärtlig. Boudrow var ansluten till Migeul-firmaet [korrekt stavning: Mighell] Boudrow, som ägde många stora fyrkantiga riggers ut ur denna hamn, som senare bildar California Shipping Company och köper många östra hantverk, som ägs av Alaska Salmon-företag. Han avbröts från aktiv tjänst för några år sedan, men gjorde regelbundna besök till grossisterna ‘Utbyte och prata’ skepp ‘med sina gamla vänner. Fuller; Saint Frances; och Joseph B. Thomas.

Kapten Boudrows kontor var beläget nära hamnen i San Francisco, vid 38 40 Market Street. Hans bostad var inte långt därifrån, vid Stevenson Street i 1933. Bor i närheten av honom (men aldrig med honom) både i San Francisco och i Berkeley var hans brorson Charles E. Boudrow, en ship chandler och återförsäljare i skeppsmaterial som föddes i Massachusetts 1858. Navy i juli 1907. Han flyttade till Berkeley ungefär samma tid som sin farbror och först dök upp i katalogen 1891 som bor på Spruce Street mellan Vine and Rose.

Från och med 1893-katalogen var den yngre Boudrows bostad 1432 Arch Street, där han stannade i många år. År 1894 och 1895 bodde han med fröken Louisa F. Boudrow.

Kapten Charles C. Boudrow överlevde två fruar. Den andra, Christina (1852 1914), var tysk född och 22 år hans junior. Kärleksfullt gifte sig Charles E. Boudrow också en tysk kvinna, Katharina Diehl (1857 1941), som i 1920-folkräkningen hävdade att hon var elva år yngre än hon egentligen var, men som änka 1930 ägde upp till hennes riktiga ålder.

Boudrow-huset på Oxford Street var designat i Queen Anne Eastlake-stilen av den noterade San Francisco-arkitekten Julius E. Krafft (1855 1937), som var ansvarig för många ståtliga Pacific Heights-bostäder. år 1872 och kom till San Francisco två år senare. Han arbetade som föredragande för Palace Hotel arkitekt John P. Gaynor och senare för Thomas J. Welsh, designer av 16 katolska kyrkor i San Francisco, varav de tre överlevande är St. Agnes, Gamla St Marys Cathedral och Sacred Hjärtkyrka i västra tillägget.

Krafft var ansvarig för den walisiska utarbetande avdelningen i tolv år innan han öppnade sitt eget kontor 1888. En av hans mest berömda byggnader var den gotiska revival St. Paulus-lutherska kyrkan (1893), vars design baserades på Chartres katedral. kyrkan förstördes av eld år 1995. Fortfarande intakt är 31 33 Liberty Street (1892) i West Mission-distriktet och en överdådig 1902 klassisk återuppvaktning residens vid 2601 Broadway beställd av bankpresident Isaias Warren Hellman som en bröllopsgåva till sin dotter.

Två av Kraffts barn, tvillingsönerna Elmer Jerome (1880 1944) och Alfred Julius (1880 1950) gick med i sin fars verksamhet. Efter att ha börjat som föredraganden blev Elmer arkitekt och Alfred en konstruktionsingenjör. År 1933 skulle företaget Julius Krafft Sons utforma ett Art Deco grossistvaruhus för Wellman Peck Company i vad som nu är Warehouse Thematic Historic District of San Diego. Denna byggnad har nyligen omvandlats till ett kontorsbyggnadskomplex.

Kapten Boudrows hus var en av de tidiga byggnaderna i Antisell Villa Lot, ett område bestående av åtta kvarter avgränsade av Rose St. i norr, Shattuck Ave. i väster, Cedar St. i söder och Arch St. till öst. Thomas M. Antisell var advokat och fastighetsmäklare med kontor på 1069 Broadway i Oakland. Campus flyttades från Oakland till Berkeley. Antisell började sälja massor i det område som bär hans namn. Den underavdelningskarta han gav ut annonserade den kommande auktionen försäljning ‘på liberal kredit’ av 260 partier, som ska äga rum den 6 november 1874.

Thomas M. Antisell själv bodde tvärs över gatan från framtiden Boudrow egendom. Vid den tiden kallades Oxford St. Pine. Mellan 1876 och 1883 antecknades Antisell i Berkeley-katalogen, som var bosatt i ‘Vine nr Pine’, ‘Pine Gå Ner I Vikt Snabbt Piller nr Vine’, ‘E s Oxford bet Cedar and Vine’ och ‘Cedar’. Han var också en pianotillverkare och återförsäljare i San Francisco, och den 15 november 1887 mottog han ett patent för en wrest plank för sina pianon, som annonserades som ‘världens ledande instrument’. I många tidningsannonser erbjöd Antisell sina pianon på en $ 10 månadsavbetalningsplan och uppmanade läsarna att ‘bara köpa från världens största tillverkare’.

Någon gång på 1880-talet köpte Antisellhuset av kapten Boudrows partner, William E. Mighell, som gjorde sitt första utseende i Berkeley-katalogen 1889. Antisell på östra sidan av Oxford Street, norr om Vine [sic]. Sedan dess har han inte sparat någon tid eller kostnad för att göra den till en av de finaste bostäderna i staden. Beläget på en knoll är utsikten från hans fönster fantastiska.

Samma semesterproblem beskrev också Boudrowhuset:

Kapten Budrow [sic] köpte ett stort parti på hörnet av Oxford och Cedar gatorna, där han har byggt en av de största och finaste bostadshusen i staden. Från varje fönster är utsikten en panoramautsikt över berg, sjö och dal.

Hela Boudrow-huset är byggt av lövträ. Flera gavlar och vikar, blommiga och geometriska friser, gips reliefs, och scalloped bältros prydnad dess faades. Ett 15-stegs flygtrafik leder upp till en veranda, vars gaveltak stöds av vända kolonner kopplade av trissarbågar. En rund torn som kronas med en häxhatt rysar fyra berättelser på sydöstra hörnet. Den centrala gaveln har en balett som överstiger en solburst.

Det fanns sju rum på bottenvåningen och fyra rum nedanför. Bottenvåningen var känd för sina 12 fot tak. Huset pralade inte mindre än sex eldstäder.

Husen Mighell och Boudrow var båda belägna på överdrivna partier, var och en motsvarade fem standardpartier och omgiven av stora trädgårdar. När Berkeley växte, krympte partierna. Vid 1929 var kvarteret fullt byggt. Ytterligare utveckling skedde på 1960-talet, Gå Ner I Vikt Snabbt då stora byggnader byggdes på detta kvarter. Många av de ursprungliga husen, inklusive bostaden Mighell, är långt borta. Lägenhetsbyggnader är för närvarande det övervägande elementet längs 1500-kvarteret i Oxford Street.

Wheelers sägs ha haft i deras gård fyra 100 pund stenblock som hade fungerat som ballast ombord på klippfartyget Rattler.

Helen Wheeler gifte sig med framtida överste Robert Beard och ägde Boudrow-huset fram till 1970, då hon var tvungen att släppa loss den. Huset var i fara för att rivas tills det köptes av Dr. Paul F. Hocking och hans fru Ann, som delade upp den i tio lägenheter. Den utsågs till en stad av Berkeley Landmark den 21 juni 1976.

Huset bytte händer igen 1994. De nuvarande ägarna återställde den, byggde upp den främre trappan och målade utsidan i mer än tio färger. De mottog ett BAHA bevarandepris i maj 2006.