Kenyanska advokaten tar på president i strid för

NAIROBI, 24 maj (Thomson Reuters Foundation) När Allan Maleche erbjöds en position hos en av Kenias högsta advokatbyrå vid examen, föreställde han sig inte en framtid som en aktivist som stod upp till regeringen och utmanande tradition.

Men han kunde inte skaka bort de mänskliga rättigheterna buggar som han hade fångat under ett semester jobb som arbetar med en hiv / aids välgörenhet så han slutade det prestigefyllda företaget.

‘Jag såg förstahand hur kvinnor som lever med viruset var desinfekterade och hade liten eller ingen rättigheter i sina samhällen’, säger Maleche, som är chef för Kenya Legal and Ethical Issues Network om hiv och aids (KELIN) som arbetar för att avsluta hälsorelaterade mänskliga brott mot rättigheter.

‘Mina chefer (på advokatbyrån) berättade för mig att jag skulle vara tillbaka inom året.’

Sju år senare är Maleche stolt över sina prestationer på KELIN, inklusive en högsta domstolen i december i riksdagen efter presidenten beordrade tjänstemän att samla namnen på alla skolbarn som lever med hiv / aids.

Hiv / aids är den främsta orsaken till döden bland 10 till 19-åringar i Afrika och många ungdomar vet inte att de är infekterade.

Domstolen härskade mot presidentdirektivet eftersom det skulle ha kränkt barnens rättigheter till privatliv och bästa intressen.

‘Härskningen räddade livet för många barn som skulle ha blivit utsatta för stigma och diskriminering’, sade Maleche, som också är en Harvard-fellow och styrelseledamot i Global Fund för att bekämpa aids, tuberkulos och malaria.

KELIN, grundad 1994, är inte rädd för att komma i konflikt med regeringen.

‘Regeringen ser oss inte som en vänlig organisation’, sa han. ‘Men vi är inte i branschen att söka favoriter. Vi Gå Ner I Vikt Snabbt är i branschen för att söka vad som är rätt.’

Välgörenheten arbetar för att hjälpa regeringar, samhälls- och religiösa ledare att förändra retrogressiva kulturella metoder som skadar människors hälsa och sociala status.

‘Vi har arbetat med äldste från olika delar av landet för att se till att de står i centrum för att bevaka rättigheterna för kvinnor som är desinfekterade och slängt av deras egendom’, berättade Maleche för Thomson Reuters Foundation.

KELIN har utbildat cirka 40 Går Man Ner I Vikt äldste i västra Kenya för att förmedla i arvskonflikter och se till att kvinnor som traditionellt inte äger land i Kenya inte blir hemlösa efter sin mans dödsfall.

Välgörenheten har löst över 350 fall.

Trots dessa vinster säger Maleche att mycket mer behöver göras för att främja markrättigheterna bland kvinnor som lever med hiv / aids.

‘Vi måste förbättra (kvinnors) tillgång till rättvisa,’ sa han.

‘Landrättigheter fortsätter att vara ett stort problem för kvinnor som inte har titeldrag, inte är på land, står inför de värsta formerna för våld och kan inte komma åt det formella rättssystemet.’

Kvinnor har anklagats för trolldom och attackerats kraftigt av land hungriga släktingar, som manipulerar traditionell kultur för att motivera sina handlingar.

Domstolarna är en viktig arena för att säkra rättigheter, sade Maleche och hänvisade till en 2016 seger där KELIN tvingade regeringen att sluta fängsla med Gå Ner I Vikt På En Vecka tuberkulospatienter som inte tog medicinen i ett försök att kontrollera smittspridningen.

‘Vi lyckades få lagen ändrad för att tvinga regeringen att ta ansvaret för att dessa patienter ska slutföra sina doser genom att etablera behandlingscentra runt om i landet’, sade Maleche.

Han planerar att återvända till domstolen i år för att driva för ytterligare ändringar av lagen som kan dramatiskt förbättra livet för några av Kenias mest marginaliserade kvinnor.

‘Det här är fall som vi hoppas kommer att hjälpa till att forma nuvarande befintliga lagar och politik som har varit problematiska’, sa han.

‘En av dem utmanar befintliga arvslagen som ofta inte gynnar kvinnor och barn.’

Han hoppas också att vinna ersättning för HIV-positiva kvinnor som gick till domstol 2014 efter att ha tvingats steriliseras.