Kenya förklarar helgdag för Obama

Hon säger att Obamas familj stannade hela natten i den västra kenyanska byn Kogelo och tittade på valräkningen, och de förbereder sig nu för en stor fest.

Afrikanska ledare från Sydafrika till Somalia har skickat gratulationer till den amerikanska presidenten som valts.

Nelson Mandela, Sydafrikas första svarta president, välkomnade herrs Obama seger som ett tecken på hopp för alla.

‘Din seger har visat att ingen person någonstans i världen borde inte våga drömma om att vilja förändra världen till ett bättre ställe’, sa han i ett gratulationskort.

I Kisumu City, nära Obamas hemby, finns det en Gå Ner I Vikt På En Vecka karnevalsatmosfär och folk har hällt på gatorna som sjunger Mr Obamas beröm, säger vår reporter.

Politiska ledare förväntas delta i massiva fester planerade i staden, som anser Obama vara deras utvalda son, säger hon.

I januari var Kisumu scenen för löpande strider mellan medlemmar av allmänheten och polisen efter att upplopp bröt ut över Kenyas omstridda val.

Men korrespondenter säger att USA: s val verkar vara ett förenande ögonblick för landet, med folk som rapporterade att säga att herrs seger är en seger för alla kenyaner.

I huvudstaden sågs publiken sjunga och dansa, vifta grenar och transportera affischer från Mr Obama längs Ngong Road, en av Nairobis huvudvägar.

‘Din seger är inte bara en inspiration för miljontals människor över hela världen, men det har speciell resonans med oss ​​här i Kenya,’ sade Kibaki.

Mr Obamas seger firas på kontinenten.

Sydafrikanska Går Man Ner I Vikt ärkebiskopen Desmond Tutu sa att det visade ‘att för människor av färg är himlen gränsen’.

BBC: s världsansvar korrespondent Adam Mynott säger att Obama kommer att ärva en utrikespolitisk arv i Afrika som har varit en av de höga punkterna i George Bush-administrationen.

Tidigare i år turnerade president Bush genom fem afrikanska nationer och folk hälsade honom i sina tusentals för att hylla honom för Amerikas stora bidrag i kampen mot hiv / aids.

Sedan lanseringen för fem år sedan har hans hjälpmedelprogram spenderat mer än 15 miljarder dollar (9,5 miljarder dollar) på kontinenten Gå Ner I Vikt På En Vecka och räddat tusentals liv.

Han säger att afrikaner kommer att se till att Obama ska leverera mer när han tar sitt kontor i januari, och hans svårighet kommer att ligga i att matcha de höga förväntningarna. BBC är inte ansvarig för innehållet på externa webbplatser. Läs mer.

Den här sidan visas bäst i en uppdaterad webbläsare med stilark (CSS) aktiverad. Medan du kommer att kunna se innehållet på den här sidan i din nuvarande webbläsare kan du inte få den fulla visuella upplevelsen. Tänk på att uppgradera din webbläsars programvara eller aktivera stilark (CSS) om du kan göra det.