Kategori 5 Irma björnar ner på Karibien

MIAMI Hurricane Irma växte in i en farlig kategori 5 storm och nådde vindhastigheter på 185 mph, vilket binder den som den näst starkaste stormen någonsin i Atlantbassängen. För att sätta den styrkan i perspektiv, vindar på 185 mph lika med en stark EF 4 tornado.

[Fortsätt med utvecklingen kring Irma genom att ladda ner WSOC väderapp]

Kanal 9 Chief Meteorolog Steve Udelson sa det senaste spåret har Irma utanför Florida halvön under helgen. Udelson sa att den europeiska stormmodellen visar ett sydligare spår över hela Kuba, vilket skulle vara bra så långt intensiteten går, eftersom Kuba har en mycket bergig terräng som kommer att orsaka stormen att förlora styrka.

[FORECAST: Höjder nära 90 grader före kall framsida ger smak av hösten]

Det kritiska ögonblicket är att se hur Irma kommer att vända, vilket kommer att avgöra hur snart och hur mycket stormen kommer att påverka Carolinas. De tidigaste effekterna kan kännas sent på måndagskvällen, vilket kan innefatta tropisk stormkraftvindar upp till 40 mph. Jungfruöarna och hela Florida medan människor på olika karibiska öar gick hem och rusade för att hitta sista minuten leveranser, som bildade långa linjer utanför stormarknader och bensinstationer.

[HURRICANE IRMA: Live uppdateringar]

Florida Gov. Rick Scott förklarade en nödsituation på måndagen som Irma churns mot Karibien. Även om orkanbanan förblir oklart, ger statsdeklarationen federala, statliga och lokala regeringar resurser Gå Ner I Vikt Snabbt och tid att göra sig redo bara om stormen träffar Florida.

[Tänk på att lämna före orkanen Irma? Läs detta först]

Orkan varningar utfärdades för 12 karibiska ö grupper inklusive Antigua, där sörjande motorsågar och pounding hamrar kunde höras tisdag. Besättningar levererade vatten till närliggande Barbuda, en av öarna närmast orkanbanan.

Statsminister Gaston Browne berättade för AP att han var övertygad om att Barbuda skulle väder stormen eftersom sitt skydd var byggt med armerad betong och utrustad med en backupgenerator.

‘Jag är övertygad om att vi på regeringsnivå har Går Man Ner I Vikt gjort allt som är mänskligt möjligt att mildra mot effekterna eller de potentiella effekterna av denna storm’, sa han. ‘Vad som verkligen krävs är att Antiguans och Barbudans ska följa varningarna och att agera på ett lämpligt sätt så att vi inte hamnar på några allvarliga olyckshändelser eller dödsfall.’

Satellitvyn av Irma är väldigt imponerande i morse. Bird International Airport säger att den stänger tisdag och ger råd till alla besökare och invånare i Antigua och Barbudas två ön, för att söka skydd mot ‘stormslaget’ i kategori 5-stormen.

[RELATED: American Airlines lägger till flyg för att hjälpa orkanen Irma offer]

Den stänger med: ‘Må Gud skydda oss alla.’

Stormens centrum Gå Ner I Vikt På En Vecka förväntades börja passera norr om Antigua och nära eller över Barbuda på tisdagskvällen.

‘Vi tittar på Irma som en väsentlig händelse’, säger Ronald Jackson, verkställande direktör för Karibiska katastrofhanteringsbyrån, via telefon. Jungfruöarna Gov Kenneth Mapp varnade. ‘Det är inte dags att komma på surfbräda.’

Irma-centret förväntades flytta över delar av de norra Leewardöarna sena tisdag och tidigt onsdag, sade orkancentret. Ögonet förväntades sedan gå 50 mil från Puerto Rico sent onsdag.

Irma är den starkaste Atlanten orkanen sedan Rita 2005, sade tjänstemän.

‘Puerto Rico har inte sett en orkan av denna omfattning på nästan 100 år,’ berättade Carlos Anselmi, en meteorolog i National Weather Service i San Juan, The Associated Press.