Katalonien på randen

 En titt på dagen framåt från European Economics and Politics Editor Mark John och EMEA Marknadsredaktör Mike Dolan. Synpunkterna är egna.

LONDON, 10 okt (Reuters) Den katalanska standarden står inför idag med en 1600 GMT-session i det regionala parlamentet som Madrid räddar kommer att vara en plattform för att göra en ensidig självständighetsförklaring.

Det i teorin skulle starta en sexmånadersprocess som kulminerade i verkligt oberoende, men PM Mariano Rajoy har gjort det klart att han kommer göra allt han kan för att nypa det i knoppen långt före då: det första steget är sannolikt en uppskjutning av det katalanska regionala parlamentet.

Det finns fortfarande röster där ute och kräver att båda sidorna avvärjar en showdown och börjar prata om en möjlig kompromiss. Frankrike och Tyskland har också vägt in för att stödja spanska enighet, särskilt i Paris, med Gå Ner I Vikt Snabbt tanke på att någon avskiljning skulle innebära att Katalonien sparkas ut ur EU och per definition euroområdet.

Dessutom har inget stort land kommit fram för att säga att det skulle erkänna en oberoende Katalonien, som i slutändan är litmusprov av någon separatistisk rörelse. Men det katalanska ledarskapet kan känna att det har gått för långt för att backa ner just ännu.

Över 200 dagar efter att de röstade tillbaka i mars, kommer holländarna äntligen att få en regering efter en överenskommelse om en koalition. Överenskommelsen godkänd sent måndag förväntas innefatta en översyn av bolagsskattekoden för att göra det mer attraktivt för utländska affärer, nya anti invandrare åtgärder, samt extra utgifter för militär, vård och lärarlöner. Detaljer förväntas presenteras idag.

Arbetstagare inom den offentliga sektorn i hela Frankrike kommer att gå till strejk idag i protest mot Emmanuel Macrons planerade sysselsättningssänkningar i statssektorn, plus åtgärder som minskning av sjukskrivning. Det är en testtid för Macron just nu: han är för närvarande står inför anklagelser om Gå Ner ett Kilo I Veckan att han är ‘de rika presidenten’ efter att ha gjort gott om en kampanjpledge att skrapa Frankrikes rikedomskatt en symbol för social rättvisa som riktar sig mot miljonärer. Budgeten för 2018, där denna åtgärd ingår, kommer före nationalförsamlingens finanskommission idag.

MARKNADER PÅ 0655 GMT

MSCI index av globala aktiemarknader ställer en annan all tid rekord tidigt på tisdag. Den första fullständiga Asiens Går Man Ner I Vikt handelssession på över en vecka av semestern såg de regionala aktiemarknaderna högre, delvis i en uppföljning till förra veckans rörelser, men också av en något svagare dollar. Japans Nikkei stängde 0,6 procent högre med Sydkoreas Kospi upp 1,6 procent på uppfattningar kan Nordkoreas nukleära kris lätta något med Kinas och Rysslands ökade engagemang. Wall St-aktierna stängdes sämre på måndag och viX-volatilitetsmätaren krypade tillbaka över 10 procent som denna vecka börjar av Q3-bolagets vinstsäsongväv. Obligationsmarknaderna var mestadels stängda där för Columbus Day-semester. S futures var en touch högre i tidig handel.

De europeiska finansmarknaderna kommer att titta på Katalonien tätt på tisdag, eftersom regionala ledare beslutar om ensidigt att deklarera oberoende från Spanien trots intensiv motstånd från Madrid, företag och hundratusentals katalaner som visade sig i helgen för enighet med Spanien. En flyktning till avsked från Spanien skulle enligt katalanska lagen inleda sex månaders samtal om separation, men Madrid har sagt att det inte skulle känna igen det och kan titta på lagar som avlägsnar Kataloniens parlament och befintlig autonomi.

Efter en positiv början på veckan sattes europeiska aktier på ett litet dopp på tisdag, följt av Wall Street index. Med resultat från tredje kvartalet som började trickle, slog världens största lyxgruppen LVMH marken igång, rapporterade tillväxten slog förväntningar och satte en hög hinder för lyxiga kamrater att mäta upp till. Spaniens statsobligationsräntor hölls nära måndagslöden, mellan tiden och euron / dollarn var högre. Turkiet lira studsade nästan en halv procent efter föregående dag branta faller efter en försämring av diplomatiska förbindelser mellan Washington och Ankara på helgen.Europe Corp händelser: LVMH, Givaudan 9 månaders försäljning, Vedanta HY resultat