Katalanska parlamentet formellt upplöst

PDeCAT partynkoordinator Marta Pascal berättade för reportrar under en presskonferens efter ett möte med partimedlemmar att ‘Mr Rajoy, vi kommer att se dig på röstlådorna.’ Pascal hänvisade till den spanska premiärministern Mariano Rajoy, vars regering har kontrollerat Katalonien.

Ousted regionalpresident Carles Puigdemont deltog inte i mötet. Puigdemont är i Bryssel, enligt en spansk regeringschefer, men Pascal bekräftade inte sin vistelseort.

Med hjälp av extraordinära befogenheter har den spanska regeringen avfärdat den katalanska regeringen, löst det regionala parlamentet som godkände en självständighetsdeklaration förra veckan och valde ett val den 21 december.

Den spanska regeringen säger ousted katalansk ledare Carles Puigdemont har rest till Bryssel. Resan kunde inte bekräftas av Puigdemonts assistenter.

Spaniens högsta åklagare inledde måndag en rättegång mot Puigdemont och andra medlemmar av hans kabinett, som söker uppror, sedition och förskingring, som straffas med lång fängelsetid.

Belgiens asylsekreterare Theo Francken sa under helgen att det skulle vara ‘inte orealistiskt’ för Puigdemont att begära asyl.

En talesman för en katalansk separatistparty avstod från den regionala regeringen för att driva fram ett självständighetsbud har bekräftat planer för partiet att springa i ett kommande regionval.

Lagarna i Katalanska republiken Vänster, eller ERC, partiet och deras styrande koalitionspartner, godkände en ensidig självständighetsförklaring från Spanien i fredags med stöd av andra separatistiska lagstiftare.

Med hjälp av extraordinära befogenheter har den spanska regeringen avfärdat den katalanska regeringen, löst det regionala Går Man Ner I Vikt parlamentet och valde ett val den 21 december.

ERC partis talesman Sergi Sabria berättade för reportrar efter ett möte med partiledningen att ‘vi kommer hitta vägen att delta Gå Ner I Vikt På En Vecka den 21 december.

Spaniens statsanklagare säger att det är anklagelser för uppror, uppror och förskingring för medlemmar i den utrotade katalanska regeringen och det styrande organet i det regionala parlamentet som gjorde det möjligt att rösta för att deklarera självständighet förra veckan.

Brotten kan straffas med upp till 30, 15 och sex år i fängelse enligt spanska lagar.

Landets huvudanklagare, Jose Manuel Maza, sade att han skulle fråga domarna om förebyggande åtgärder mot tjänstemännen, men de angav inte om de skulle inkludera deras omedelbara anhållande och skickas till fängelse i avvaktan på rättegången.

Han sade att en rättegång sökte avgifter för utrotade katalanska tjänstemän i landets tingsrätt. Det inkluderar regional ledare Carles Puigdemont och hans nr 2-tjänsteman Oriol Junqueras, Viktminskning Tabletter även om Maza inte nämnde dem.

Maza sade att en andra rättegång om medlemmar i Kataloniens parlament, inklusive talman Carme Forcadell, lämnades in i landets högsta domstol.

Vissa valda tjänstemän i Spanien, inklusive regionala lagstiftare, har en viss grad av immunitet inför domstolar och kan endast prövas i högsta domstolen.