en varm måltid vid julen

Som journalist skriver jag ofta artiklar om de många välgörenhetsliga och goda gärningar som lokala volontärer gör för de mindre lyckliga här i Timmins, speciellt runt semestern.

Sällan upplever jag emellertid det som egentligen är en del av den processen eller för att se vilken inverkan den har på dem som får en hjälpande hand för mig själv.

I år bestämde jag mig för att jag skulle bandet på en festlig Santa Hat och mitt bästa köksförkläde och göra mig väg till Mountjoy United Church för att hjälpa en grupp volontärer att servera en full middag för dem som behöver på julafton.

Erfarenheten var en ödmjuk och hjärtat uppvärmande en, minst sagt.

Min pojkvän och jag gick med i en grupp jolly, vänliga hjärtade kvinnor och män som arbetar under moniker av Project Love.

Gruppen av oss alla satsade på att förbereda och servera en fullständig kalkon middag den kvällen och sedan tvättade de många rätterna som alla hade blivit slickade rena av de hungriga (och mycket uppskattade) middagsgästerna.

Omkring 20 personer deltog i den fria måltiden den kvällen, som kommer från alla samhällsskikt, åldrar och tävlingar som familj, andra på egen hand.

Volontärerna hade inga restriktioner om vem som kunde komma och njuta av måltiden och erbjöd en hel tallrik med kalkon, fyllning, potatismos, gravy, tranbär, sallad och nybakat äpplecrumble till alla som visade sig.

Många i närvaro upplevde en viss ekonomisk svårighet, medan andra kämpade för att hitta eller behålla bostäder eller inte hade någon egen fast adress.

Vissa middagsgäster hade helt enkelt inga familjemedlemmar att de kunde spendera sin semester med och kom till kyrkan för att undvika att vara ensam på juldagen.

Med tanke på att jag är en transplantation från södra Ontario och inte heller har någon familj här i Timmins, kan jag relatera till att ha något företag under vad som menas att vara en familjeorienterad tid på året.

Målet var helt enkelt att se till att alla i Timmins, oavsett deras personliga situation, kunde komma och njuta av en god måltid i en varm och inbjudande atmosfär bland gott bolag.

Förutom maten fanns det till och med ett julgran, julkort utdelades och klassiska semesterfilmer screenades på en liten TV.

Den fria uppfattningen av alla volontärer satt också till humöret, och det fanns inte en enda person i kyrkan den dagen som bröt ett leende åtminstone en gång.

Varje enskild person som hade en måltid hade ingenting annat än tack till att ge alla som är involverade i att göra det hända och ge dig uppriktigt tack så gjorde jag (och säkert alla andra volontärer) ingenting annat än lycka.

Några av de frivilliga har arbetat tillsammans för en tid, koordinerar sina ansträngningar för att säkerställa att det finns någonstans för dem som behöver gå och få en måltid, tillflykt från elementen och något företag varje dag i veckan.

En av de nyaste volontärerna vandrade faktiskt i slumpmässigt på söndag och erbjöd sig att hjälpa till, efter att ha skurat staden och letade efter en välgörande orsak för att bidra till på juledagen, hjälpte de andra volontärerna snabbt att acceptera.

Trots att ordstävet bättre att ge än att ta emot är verkligen en bit av clich det gör det inte mindre sant.

Under min korta erfarenhet av Project Love crew kände jag kamratskap, medkänsla och uppskattning på ett sätt som jag sällan upplevt tidigare.

Det och julaftonet som jag tyckte om den kvällen smakade bara lite bättre för att jag visste att jag hade hjälpt till att alla i min stad kunde njuta av en god middag också.

Project Love består av en grupp lokala frivilliga som tillhandahåller måltider och andra tjänster till dem som är i behov i samhället.