En våldsam jul i ett våldsamt år för Chicago

Två tjejer, 13 och 14, sköts på södra sidan när en våldsam julhelg slutade under ett av de mest våldsamma åren i Chicago årtionden.

Totalt var 61 personer skjutna i staden under semesterhelgen och 11 av dem dog av deras sår, enligt uppgifter som behålls av Tribune. Sju personer dödades på julafton ensam mer än på semestern de senaste tre åren kombinerat. Tre personer dödades 2015, en i 2014 och två år 2013.

Antalet personer som skjutits över semesterhelgen har också skarpt överträffat de senaste åren. Under julhelgen 2015 skjutes 29 personer och sju av dem dog. I 2014, när julen föll på en torsdag, inkluderade fyra dagarshelg 35 personer skott och sju personer dödades, enligt Tribune data.

Den här helgen s tolv drev det totala antalet personer som sköt i Chicago i år till över 4.300 och antalet mord till omkring 770. Förra året fanns det 2 989 skyttoffer och 492 mord.

De flesta av skottningarna inträffade på väst- och sydsidorna, i grannskap som har båret bruna i våldsvåldet i år. De varierade från Austin och West Humboldt Park på West Side till Gresham och Chatham på South Side.

Det fanns åtta skottningar som involverade flera offer och två dubbelmord. En av dem var en attack under en fest i East Chatham-kvarteret som lämnade två bröder döda och fem andra skadade.

Chicago-polisens superintendent Eddie Johnson sa att de flesta av helgens offer var riktade till gängmedlemmar.

‘Dessa var avsiktliga och planerade skottningar av ett gäng mot en annan,’ tillade han. ‘De var riktade och vet att de skulle vara hemma hos familjen och vännerna som firar semestern. Det följdes av flera gärningar.’

Polisens talesman Anthony Guglielmi sade att 90 procent av de som dödades under helgen ‘hade gängförbindelser, kriminella historier och preidentifierades av avdelningens strategiska ämnesalgoritm som en potentiell misstänkt eller offer för vålds våld.’

Bland de sista personerna som sköt under långhelgen sårades två unga tonårsflickor i Gresham medan de väntade i en bil till sin far, enligt polisen.

Elva människor dödades och åtminstone 33 andra har skadats i skottningar över Chicago hittills under semesterhelgen, inklusive sju personer som dödades på juldagen.

Två bröder, James och Roy Gill, blev dödligt sköt sen söndag när de hängde på en East Chatham veranda under a. Måndag sa polisen. Den 13-årige fadern hade just lämnat skåpbilen för att prata med någon i ett hus när två personer kom och sparkade in i bilen, sa polisen.

Den 14-årige drabbades i ryggen och togs till Comer Children’s Hospital i kritiskt skick. Den 13-årige var betes i armen och togs till St. Bernards sjukhus i gott skick. Den 2-årige var oskadd, Tisdagen blev en 25-årig kvinna skjuten när hon satt i ett parkerat fordon i 3500-kvarteret i West Van Buren Street. Ett annat fordon närmade sig och någon inuti sparkade skott. Hon slogs i skinkorna och gick till Stroger Hospital i Måndag blev en 23-årig man gräsad med en kula i närheten av West Side. Han var ute i 200-blocket av South Leavitt Avenue när någon kom ut ur en silver Ford Fusion, ropade slogan och öppnade eld, Människan var betad i höger arm och listad i gott skick på Stroger Hospital. I 800-kvarteret North Keeler Avenue slogs en 23-årig man i skinkorna och togs till ett sjukhus där hans tillstånd stabiliserades , sade polisen. En 18-årig man sköts i t han 6700 block av South Wolcott Avenue och tas till Holy Cross Hospital för behandling.

Två skjutningar skedde i ungefär en 15 minuters spänn i rivaliserande gäng territorier i baksidan av gårdarna grannskapet. En 34-årig man sköts i nacken och körde till en brandstation som söker behandling. Paramedics tog honom till Stroger Hospital, sade polisen. Den 23-åring gick när någon kom ut ur ett fordon och sparkade skott och slog honom flera gånger.

Den 23-åring är i kritiskt skick och 34-åringen har stabiliserats. Båda är på Stroger Hospital.