En total månförmörkelse och vintersolstånd sammanfaller den dec

Med frodiga temperaturer som redan täcker mycket av USA, kan vintersolståndets ankomst den 21 december inte vara ett tillfälle som många människor tycker om att fira. Men en bländande total månförmörkelse för att börja dagen kan bara höja några kylda andar. Tidigt på morgonen den 21 december kommer en total månförmörkelse att vara synlig för himmelvaktare över Nordamerika (för observatörer i västliga stater som förmörkelsen faktiskt börjar sen på kvällen den 20 december), Grönland och Island. Seare i Västeuropa kommer att kunna se början av förmörkelsen före månets, och i västra Asien kommer de senare stadierna av förmörkelsen att synas efter månuppgången.

Från början till slut, kommer eklipsen att vara ca tre timmar och tjugo åtta minuter. EST. Tittarna på västkusten kommer att kunna ställa in lite tidigare. PST den 20 december och varar fram till 2:01 PM PST den 21 december. Total, den tid då jordens skugga helt täcker månen, kommer att hålla en lång 72 minuter.

Medan det bara är en slump att förmörkelsen faller på samma datum som årets vintersolstånd, betyder det för solnedgången att månen kommer att verka väldigt hög i natthimlen, eftersom solstiden markerar den tid då jordens s axiell lutning ligger längst bort från solen.

En månförmörkelse inträffar när jorden linjer upp direkt mellan solen och månen, blockerar solens strålar och kastar en skugga på månen. När månen rör sig djupare och djupare in i jordens skugga, ändras månen färgen före dina ögon, vänd från grått till en orange eller djup nyans av rött.

Månen tar den nya färgen på grund av att indirekt solljus fortfarande kan passera genom jordens atmosfär och glöda på månen. Vår atmosfär filtrerar ut det mesta av det blåfärgade ljuset och lämnar de röda och orange nyanser som vi ser under en Månans förmörkelse. Extra partiklar i atmosfären, från en ny vulkanutbrott, kommer att göra att månen uppträder en mörkare nyans av rött.