En titt tillbaka på kaos orsakad av 1977 bageriarbetare ‘strejk

När strejken började hade Tesco i Cowley Road, Oxford, bara 300 bröd och en kö som sträckte hela längden på sin 150ft långa fasad redan innan den öppnades. Brödet sålde på några minuter.

Internationella butiker i High Street, Oxford, sålde ut på 15 minuter, med chefen som förutspår: ‘Det kommer att bli värre än bättre.’

King Alfreds Kök på Wantage slocknade på en halvtimme. Chefen sa: ‘Jag var tvungen att ransla bröd eftersom de ville köpa sex eller sju. Det är löjligt att de bara är panikköp. ‘

Några hemmafruar hittade ett nytt sätt att slå strejken 20 registrerade sig för en 10 veckors brödbakningskurs vid West Oxfordshire Technical College. Andra var lika resurfyllda, tömde butikerna av mjöl och jäst och köpte chips och kex som servetter.

Strejken ledde också ett silverfoder till små oberoende bagare som inte påverkades av strejken och ökade produktionen för att försöka möta efterfrågan.

Många, inklusive Biggers i High Street, Eynsham, bakade dag och natt. En andlös assistent på Berry och Sons of Headington sa: ‘Vi fortsätter tills vi släpper.’

Några människor var förolämpade när Gibbons familjebageri i Hertford Street, East Oxford, lade upp ett meddelande som begränsade leveranser till vanliga kunder. ‘Du skulle inte tro att folk skulle vara så oförskämd över en brödbröd’, sade en assistent.

Starkarna hade hotat att plocka kvarnen för att stoppa mjölet genom att komma till de små bagerierna, men leveranser fortsatte att flöda.

Efter en vecka med strejkaktioner började de oberoende bagarna känna påkänningen. Albert Braham, från Ideal Bakers, i Kingston Road, Oxford, sa: ‘Vi jobbar hela natten och det tar oss ur oss. Vi kan inte gå på obestämd tid i denna takt. ‘

Två dagar senare trampade han och hans kamrater bakom lättnadslugan när arbetsgivare och fackförbund avgjorde tvisten, som hade börjat över lön för arbete på August Bank Holiday.